Staňte se správcem svého virtuálního města


Stavba a vývoj vlastvního města, stavění domů, budov a oblastí pro průmysl, obchod a obytnou zónu, řešení infrastruktury města a nekonečné tahanice o městské finance z věčně prázdné městské pokladny. Každý to jistě zná z oblíbené hry SimCity která nás provázela od devadesátých let. Já jsem kdysi hrával SimCity 2000 na pc a nedávno jsem si to koupil také na iphone, když byla v akci za .79€. Pěkné a složité skoro jako klasika.

Nedávno jsem si projízděl appstore na svém ipadu, znáte to, je to takový ten moment kdy se tam kouknete, i když si myslíte, že vlastně všechno máte a pak kliknete na něco, co vám všecho vyvrátí. Tak takhle jsem tam jednou narazil na hru Virtual City Playground HD. Je to sandboxová verze hry Virtual City HD, kde stavíte na co zrovna máte dostatečný level nebo co vám odemkne nový úkol, který dostanete. A navíc, narozdíl od Virtual City HD, která se teď cenově pohybuje za něco přes 5€, je sandboxová Playgrond verze free, jen s mikrotransakcemi na energii a peníze.

Virtual City Playground HD

Když patříte mezi ty, kterým se nedařilo v SimCity nikdy dostat město do plusu, nebo se jim to povedlo třeba jen jednou a to ještě náhodou, tak v tom případě je VC playground HD přesně pro vás. A pro ty ostatní klidně taky. Ta hra je totiž neskutečne jednoduchá. Začínáte s málým obnosem peněz, postavenou garáži, kouskem cesty a pár domy a továrnamu. Vašim úkolem je vybudovat funkční město. Stavíte obytné domky, různé továrny, zastávky, později i parčíky a fontány a všechny funkční budovy musíte propojit náklaďáky pro převoz surovin, odvoz odpadků a autobusy pro lidi. Továrny jsou tam vůbec hezky provázané, kdy třeba ze dřeva a z recyklovaného odpadu se vyrábí papír, z něj pak časopisy a ty se potom vezou na prodej do obchodu.

Virtual City Playground HD

Celou hrou vás také provázejí úkoly, díky kterým se vám jak odemykají nové budovy, tak dostáváte i peníze, energii a investiční body. Investiční body pak použijete třeba na koupi nových pozemků okolo města pro zajištění expanze, nebo si za dostatek můžete koupit speciální budovy - památky jako Big Ben, Eiffelovku nebo třeba palác Taj Mahal. Památky jsou dobré pro podpoření prostředí města ale sehnat tolik bodů a neutratit je za pozemky okolo je třeba pro mě problém :). Zároveň se staráte, aby město vypadalo hezky i pro obyvatele, takže jim stavíte a upgradujete domy, stavíte parky, monumenty, obchodní centra, sportovní stadióny, divadla a další stavby, které zvyšují úroveň prostředí a přilákají k vám více obyvatel a z těch máte více peněz na daních.

Virtual City Playground HD - má nově budovaná periferie věnovaná oděvnímu průmylu

Postupem času se vám ulice zaplní rušným provozem, nad městem budou létat helikoptéry od hasičů a lékařů. Domy nebo továrny vám čas od času začnou hořet, ale hasiči vše uhasí. Na cestách se vám budou rozbíjet a zase opravovat auta. A díky toho, že mají auta ve hře jakousi fyziku tak se vám občas někde zasekne provoz a ne a ne se pohnout. Chyba ve hře? Asi. Obvykle mi pomohlo když jsem prodal první auto které stálo v blokované řadě.

Líbí se mi na té hře, že není postavena na stejném "standartu", jaký nasadil facebookový farmville. Nemusím tam zadat, že chci vyrábět to a to a pro výrobek přijít třeba za 4 hodin jinak mi to propadne. Tenhle systém mi přijde zajímavý jen chvíli, pak už je strašně svazující. Jediné, o co se ve vašem virtuálním městě staráte, je doplnění surovin, ale vůbec nevadí jestli je doplníte hned jak se vyčerpají nebo třeba za týden, město funguje i tak samo, jen se omezí výroba. Nebo občas vyhodíte odpadky, když nestíhají popelářské auta, a pro příště koupíte další a nasadíte ho v kritických oblastech. Docela mi vadí, že nemám možnost se podívat na vlastnosti budov ještě předtím než je postavím, to beru jako mínus. Taky chybí možnost editovat trochu krajinu, nebo aspoň zarovnání povrchu, na druhou stranu je tak město tvarově zajímavější a je na vás jak se poperete s okolními kopci a stavebním místem u nich.

Virtual City Playground HD

Virtual City Playground HD

Virtual City Playground HD

Pokud máte různé stavitelské hry rádi, tak si Virtual City Playground HD určitě zkuste, a když ne, nevadí. Hra je free a má něco málo přes 50 mb tak je to na vás.

Comments

Popular Posts